O pozitívnych účinkoch konzumácie rýb na ľudský organizmus, nemôžeme pochybovať. Ak by sme aj opomenuli všetky prospešné látky, hovoríme o veľmi ľahkom mäse, ktoré je pre telo omnoho stráviteľnejšie. Je tu však ešte jedna otázka. Sú lepšie ryby morské, alebo sladkovodné?

losos

Losos, ančovičky, sardinky a tuniak. Tieto druhy zaraďujeme medzi takzvané mastné morské ryby. Majú veľmi vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú na rybách tou najváženejšou zdravou látkou pre organizmus. Naše, sladkovodné ryby, sa im v tomto bohužiaľ ani len nepribližujú. Najviac omega-3 mastných kyselín obsahuje pstruh dúhový. V ostatných druhoch sa vyskytuje iba v minimálnych množstvách. Stále však hovoríme o „ľahšom“ mäse, ktoré nie je pre organizmus takou záťažou, ako napríklad červené, alebo príliš mastné.

Morské ryby obsahujú tiež menej parazitov a baktérií.Slaná voda je dezinfekcia sama o sebe. Aj preto sa na prípravu sushi a iných pokrmov zo surového rybacieho mäsa, používajú zásadne morské druhy. Sladkovodné ryby môžu byť čerstvé ako len chcú, surové ich však nikdy nekonzumujte. Vo všeobecnosti sa v nich omnoho viac množia spomínané baktérie a parazity. Na druhej strane, obsahujú menej škodlivín z prostredia, teda z vody.

ryby

Morské ryby sú teda nanešťastie naozaj tie zdravšie.Nanešťastie hlavne preto, že na Slovensku more nemáme, takže si doma nikdy nepripravíte skutočne čerstvú morskú rybu. Avšak práve čerstvosť, je vlastnosť, ktorá je niekedy omnoho viac ako obsah omega kyselín. Musíme si uvedomiť, že všetky morské ryby aj živočíchy, prešli stovky kilometrov kým sa dostali na pulty obchodov. Následne si počkali ešte pár dní, kým sme si ich rozbalili v kuchyni a pripravili na večeru. O kvalite mäsa rozhoduje tiež to, či ide o ryby z voľnej prírody, alebo riadeného chovu. Kvalita a znečistenie vody, tiež priamo vplýva na to, čo do seba ryby „naťahajú“. Takže ak sa bavíme o čerstvosti, tie naše slovenské sú bezpochyby najlepšou voľbou. Pokiaľ máte vo svojom okolí rybára, neváhajte od neho pravidelne nakupovať čerstvú várku rýb.